Ciasto „Niespodzianka”

Reklama

Opis przygotowania

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać po jednym żółtku, a następnie pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać, wyłożyć na blachę i piec ok. 35 min.(sprawdzić patyczkiem). Wystudzić.
Galaretki rozpuścić w 1,5 litra wody i pozostawić do stężenia.
Krem: Zagotować sok z brzoskwiń z cukrem, wlać do niego rozmieszane w wodzie budynie z żółtkami i mąką. Ugotować budyń. Ostudzić i utrzeć z masłem na puszystą masę.
Spód posmarować dżemem.
1/2 masy wyłożyć na spód, na to rzędami biszkopty moczone w naparze kawy, pozostałą masę,pokrojone w plasterki brzoskwinie. Zalać tężejącą galaretką.
SMACZNEGO!

Składniki

  • Orzechowy spód:8 jajek
  • 7 łyżek mąki tortowej,
  • 1 szkl cukru
  • 5 dag zmielonych orzechów laskowych,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • zapach pomarańczowy,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • krem budyniowy:
  • 3 budynie o smaku śmietankowym,
  • sok odsączony z brzoskwiń,
  • 3 łyżki cukru
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka mąki tortowej
  • 1 kostka masła
  • 1 duża puszka brzoskwiń
  • 4 galaretki cytrynowe lub brzoskwiniowe
  • 1 paczka biszkoptów okrągłych
  • ok 1/2 litra osłodzonego naparu kawy,
  • 1/2 słoiczka dżemu domowego lub powideł

Podobne przepisy do Ciasto „Niespodzianka”