Ciasto orzechowo – jabłkowe

Reklama

Opis przygotowania

1. Mąkę, oliwę, sodę, proszek do pieczenia i cynamon miksujemy;
2. Ubijamy jajka z cukrem, dodajemy do ciasta i mieszamy;
3. Dodajemy orzechy (odkładamy trochę do posypania), jabłka, orzechy i delikatnie mieszamy;
4. Keksówkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką, wlewamy ciasto i pieczemy 40 minut w temperaturze 200°C

Polewa:
1. Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier, kakao i mieszamy do czasu aż polewa zgęstnieje. W sytuacji jeśli masło będzie się oddzielać należy dodać jeszcze odrobinę cukru.
2. Wystudzone ciasto polewamy przygotowaną polewą i posypujemy orzechami

Składniki

  • 2 jajka1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki oliwy
  • po 1/2 łyżeczki sody, proszku do pieczenia i cynamonu
  • pół szklanki pokruszonych orzechów włoskich
  • 2 duże jabłka pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki sparzonych rodzynek
  • Polewa:
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki kakao
  • 6 łyżeczek cukru

Podobne przepisy do Ciasto orzechowo – jabłkowe