CIASTO POMARAŃCZOWE

Reklama

Opis przygotowania

5 pomarańczy w całości z łupką ugotować (czas gotowania ok. 20 min.) wystudzić i zemleć przez maszynkę razem z orzechami, wymieszać i podzielić na trzy części. Ubić pianę z sześciu białek dodać cukier 3/4 szkl. i żółtka ubijać. Do piany dodać 5 łyżek bułki tartej, łyżkę kakao, łyżeczkę proszku do pieczenia, 1/3 zmielonej masy pomarańczowej z orzechami, delikatnie wymieszać i upiec. Tą czynność powtarzamy trzy razy , aby powstały trzy placki.

Masa: 2 budynie , szklankę mleka 3/4 szkl. cukru, trzy żółtka wymieszać razem. Dwie szklanki mleka zagotować wlać rozpuszczone budynie i zagotować, wystudzić. Masło i margarynę utrzeć dodając budyń.

Przekładamy ciasta masą i ozdabiamy.

Składniki

  • ciasto :mielone orzechy, 3/4 szklanki
  • pomarańcze., 5 sztuk
  • jajka, 18 sztuk
  • cukier, 3 razy po 3/4 szklanki
  • kakao, 3 łyżki
  • Bułka tarta, 15 łyżek
  • proszek do pieczenia, 3 łyżeczki
  • KREM:
  • budynie toffi, 2 duże
  • cukier., 3/4 szklanki
  • mleko, 3 szklanki
  • żółtka, 3 sztuki
  • masło, 1 kostka
  • margaryna palma, 1 kostka

Podobne przepisy do CIASTO POMARAŃCZOWE