Ciasto śliwkowe

Reklama

Opis przygotowania

Przygotować kruszonkę: Margarynę ugnieść z cukrem i mąką.
Do miski rozbić jajka, wsypać cukier, cukier waniliowy. Wlać maślankę i olej. Wszystko ubijać około 5 minut. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ubijać 2 minuty.
Ciasto wlać do wysmarowanej i posypanej mąką formy.
Śliwki umyć, poprzekrawać wzdłuż, powyciągać pestki i poukładać na cieście.
Odrywać kawałki kruszonki, rozgniatać w palcach i układać na wierzchu ciasta.
Ciasto piec około 40 minut w temperaturze 170°C.
Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem.

Składniki

  • Szklanka maślankiSzklanka cukru
  • 2 ½ szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 proszek do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 cukier waniliowy
  • Ok. ½ kg śliwek
  • Kruszonka:
  • 100g margaryny
  • Ok 1 szklanki mąki
  • Ok ½ szklanki cukru
  • Olej do blachy
  • Mąka do blachy

Podobne przepisy do Ciasto śliwkowe