Ciasto tortowe

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto jasne: Białka ubić z wodą i szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać do białości. Następnie dodawać po żółtku i delikatnie wymieszać, na koniec przesiana mąka z budyniem i proszkiem do pieczenia(dodawać porcjami i delikatnie mieszać)oraz olej. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, piec przez około 30 min w temp do 160, 170st.
Ciasto ciemne, przygotować i upiec tak jak ciasto jasne.

Krem czekoladowy: Większą miskę postawić na garnku z gotującą się wodą, żółtka z cukrem ubijać na parze do białości, pod koniec dodać kakao. Do dobrze ubitych żółtek dodajemy mleko i nadal ubijamy aż masa zgęstnieje. Następnie zdjąć miskę z garnka i przestudzić, do zimnej masy żółtkowej dodajemy małymi porcjami miękkie masło i ucieramy na gładki krem, na końcu bardzo ostrożnie łączymy z rumem.
Zimne ciasto ciemne i jasne dzielimy na dwa spody (mamy mieć cztery części) każdą nasączamy kawą i smarując kremem przekładamy na zmianę, polewę rozpuszczamy i polewamy wierzch ciasta, dowolnie posypujemy kolorową posypką.

Składniki

  • Ciasto jasne:1 szklanka mąki tortowej
  • 1 budyń waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 6 łyżek oleju
  • 6 łyżek wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Ciasto ciemne:
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 budyń czekoladowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 6 jajek
  • 6 łyżek oleju
  • 7 łyżek wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Krem czekoladowy:
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 4 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 40 dag miękkiego masła
  • 50 ml rumu
  • Dodatkowo:
  • 20 dag polewy czekoladowej
  • kolorowa posypka (do dekoracji)
  • kawa rozpuszczalna około 3/4 szklanki

Podobne przepisy do Ciasto tortowe