Ciasto jasne: Białka ubić z wodą i szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać do białości. Następnie dodawać po żółtku i delikatnie wymieszać, na koniec przesiana mąka z budyniem i proszkiem do pieczenia(dodawać porcjami i delikatnie mieszać)oraz olej. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, piec przez około 30 min w temp do 160, 170st.
Ciasto ciemne, przygotować i upiec tak jak ciasto jasne.
Krem czekoladowy: Większą miskę postawić na garnku z gotującą się wodą, żółtka z cukrem ubijać na parze do białości, pod koniec dodać kakao. Do dobrze ubitych żółtek dodajemy mleko i nadal ubijamy aż masa zgęstnieje. Następnie zdjąć miskę z garnka i przestudzić, do zimnej masy żółtkowej dodajemy małymi porcjami miękkie masło i ucieramy na gładki krem, na końcu bardzo ostrożnie łączymy z rumem.
Zimne ciasto ciemne i jasne dzielimy na dwa spody (mamy mieć cztery części) każdą nasączamy kawą i smarując kremem przekładamy na zmianę, polewę rozpuszczamy i polewamy wierzch ciasta, dowolnie posypujemy kolorową posypką.