Ciasto z jabłkami

Reklama

Opis przygotowania

Margarynę, mąkę, cukier, proszek i żółtka zagniatamy na gładkie ciasto, dzielimy na dwie części i chłodzimy około 1 godz.

Jabłka obieramy i kroimy na małe plasterki dodajemy syrop cytrynowy, żurawinę, biszkopty i cukier mieszamy składniki.

Białka ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru na bezę.
Na wysmarowaną tłuszczem blaszkę wykładamy jedną część ciasta, jabłka, bezę a na wierzch rwiemy małe kawałeczki reszty ciasta. Pieczemy około 45 min w temp 180 st, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Składniki

  • ciasto:40 dag mąki
  • 20 dag cukru
  • 25 dag margaryny
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • dodatkowo:
  • 1 kg jabłek
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki syropu cytrynowego
  • 4 łyżki startych biszkoptów
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier puder

Podobne przepisy do Ciasto z jabłkami