Ciasto z ryżem

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać mąkę z proszkiem oraz kakao i ubitą na sztywno pianę z białek a na koniec wsypać ryż i delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto, wylać do małej kwadratowej blaszki i piec około 30-35 minut w dobrze nagrzanym piekarniku.

Masa budyniowa:
Z mleka odlać pół szklanki i roztrzepać w nim obie mąki. Pozostałe mleko zagotować z cukrami i na gotujące się, wlać mieszankę mączną. Ciągle mieszając ugotować budyń i ostudzić. Zimny budyń utrzeć na puszystą masę z margaryną.

Galaretkę żółtą rozpuścić według przepisu na opakowaniu i odstawić do całkowitego zastygnięcia. Na ciasto wyłożyć połowę masy na masie układać biszkopty, maczane w rumie, na nie wyłożyć drugą połowę masy i wyrównać. Zielone galaretki rozpuścić w około 600 ml wrzącej wody i odstawić do ostygnięcia. Żółtą galaretkę pokroić w kostkę i rozsypać na masie. Całość zalać tężejącą galaretką zieloną i wstawić do lodówki na około 2 godziny.

Składniki

  • Ciasto:3 jajka
  • 2/3 szklanki cukru kryształu
  • 4 łyżki mąki krupczatki
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • mała torebka ryżu preparowanego
  • Masa budyniowa:
  • 600ml mleka
  • 2/3 szklanki cukru
  • mały cukier waniliowy
  • 1,5 łyżki maki pszennej
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • kostka margaryny
  • Dodatki:
  • 1 galaretka żółta
  • 2 galaretki zielone
  • około 30 biszkopcików okrągłych
  • rum do maczania biszkoptów

Podobne przepisy do Ciasto z ryżem