Ciasto z ryżem

Reklama

Opis przygotowania

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać mąkę, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz żółtka jaj. Zagnieść gładkie ciasto i schłodzić.
Białka ubić z cukrem na bezę, dodać maślankę i nadal ubijając połączyć z budyniowym proszkiem i 1 łyżeczkę proszku, na koniec delikatnie połączyć z ryżem.
Schłodzone ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na dwa jednakowe prostokąty odpowiadające wielkości blaszki. Blaszkę wysmarować tłuszczem i ułożyć jeden placek, posmarować go połową dżemu, wyłożyć całą masę ryżową. Drugą część ciasta też posmarować dżemem i przykryć nim ciasto w blaszce (tak aby dżem był w środku)
Piec w temp 180st do 50 min, upieczone ciasto posypać pudrem.

Składniki

  • Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 25 dag margaryny
  • 5 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 1 litr maślanki truskawkowej
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3/4 szklanki cukru
  • 15 dag ryż preparowanego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • 1 słoik dżemu truskawkowego
  • cukier puder do posypania

Podobne przepisy do Ciasto z ryżem