Ciasto z winogronem

Reklama

Opis przygotowania

Biszkopt: białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać, dodać żółtka – ubijać, na koniec dodać mąkę i proszek. Wlać ciasto na dużą blachę i upiec.

Żelatynę namoczyć w szklance wody, jak napęcznieje rozpuścić, jeszcze ciepłą podzielić na trzy części..

Brzoskwinie zmiksować wraz z syropem, dodać jedną część żelatyny wymieszać i tężejące wylać na biszkopt, maślankę wymieszać z drugą częściom żelatyny i wylać na zastygnięte brzoskwinie , na to ułożyć rozkrojone na połówki winogrona bez pestek, następnie zmiksować ananasy wraz z syropem i dodać trzecią część żelatyny, tężejącymi zmiksowanymi ananasami zalać winogrona. Gdy to zastygnie zalać galaretką tężejącą, która będzie rozpuszczona w 3 szklankach wody.

Składniki

  • Biszkopt:4 jajka, 4 łyżki cukru, 4 łyżki mąki, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • puszka brzoskwiń,
  • żelatyna 10 dag,
  • puszka ananasów,
  • kilogram różowych winogron,
  • galaretka zielona 2x,
  • maślanka brzoskwiniowa 1 litr,

Podobne przepisy do Ciasto z winogronem