Cebulaki

Reklama

Opis przygotowania

Z ciepłej wody, drożdży cukru soli odrobiny mąki zrobić rozczyn, jak podrośnie wlać go do mąki dodać jajko i olej wyrobić z tego ciasto jak za luźne dodać mąki, miesić około 15 minut. Aż ciasto będzie odstawać od ręki, potem podzielić na 15 kulek niech podrosną.

Foremkę nasmarować olejem, potem formować okrągłe placuszki i układać na foremce, na środek każdego dać cebulę, jeśli ktoś lubi można pod cebulę dać keczup. piec 15 minut.
Jak przygotować cebulę: na patelni rozgrzać margarynę, dodać grubo pokrojoną cebulę, smażyć, aż złapie rumiany kolor, dodać vegetę i makę i pieprz do smaku. Wyłożyć na placki jak ktoś lubi można posypać papryką w proszku.

Składniki

  • mąka 1 kg, olej 0,5 szklanki,
  • cukier 0,5 szklanki,
  • drożdże 7 dag,
  • jajko 1 szt,
  • 0,5 l wody,
  • szczypta soli,
  • cebula 1,5 kg,
  • kostka margaryny,
  • pieprz,
  • vegeta,
  • maga,

Podobne przepisy do Cebulaki