Ciecierzyca z warzywami

Reklama

Opis przygotowania

Dzień wcześniej namoczyć groch włoski w zimnej wodzie na ok 10 godzin. Wkładamy wszystkie składniki wcześniej umyte do garnka i zalewamy wodą, dodajemy groch włoski i obrane warzywa, solimy, gotujemy ok 2 godzin. Po ugotowaniu należy przecedzić wywar do drugiego garnka z którego zrobimy rosół (gotując do niego makaron). Mięso i warzywa kroimy w kawałki i podajemy z grochem włoskim, dodatkowo podajemy kapustę, którą wcześniej podsmażamy na oliwie z oliwek z czosnkiem pokrojonym w plasterki.

Składniki

  • 320 g grochu włoskiego (ciecierzyca)1 por
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 chorizos (kiełbasa hiszpańska)
  • 100g jamon curado (szynka parmeńska)
  • 250g mięsa wołowego na rosół
  • 200g kość wieprzowa
  • 150g słoniny wędzonej
  • 1/2 ucha świńskiego
  • 1 gałązka pietruszki
  • sól
  • Dodatek:
  • 1/2 główki kapusty ugotowanej
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek

Podobne przepisy do Ciecierzyca z warzywami