Kalmary w sosie czosnkowo – pietruszkowym

Reklama

Opis przygotowania

Kalmary kroimy w paski lub kwadraty, smażymy (mały ogień) na oliwie z oliwek aż zmienią kolor na lekko żółtawy i ma woda odparować. Wcześniej przecisnąć czosnek przez praskę, dodać natkę pietruszki i zalać oliwą z oliwek (ilość wg uznania) jak kalmary będą już lekko podsmażone dodać sos i dusić ok 3 min. Lekko solimy i pieprzymy. Podawać z bagietką. Fantastycznie smakuje ten sos z pieczywem.

Składniki

  • 1 kg kalmary (czyste przygotowane do smażenia)7 ząbków czosnku
  • 4 łyżki natki pietruszki pokrojonej drobno
  • oliwa z oliwek
  • sol, pieprz

Podobne przepisy do Kalmary w sosie czosnkowo – pietruszkowym