Cukinia konserwowa

Reklama

Opis przygotowania

Cukinię umyć obrać ,pokroić w plastry grubości
ok.2,5 cm,następnie każdy plaster na 4 części.
Marchewkę umyć obrać,część pokroić w grubsze
plasterki,małą cebulkę obrać,kawałek korzenia
chrzanu obrać,2 baldachy kopru ogrodowego opłukać,
ząbek czosnku obrać,ocet i wodę wlać do garnka,
dodać sól,cukier,korzeń chrzanu,5 ziaren pieprzu
zielonego,marchewkę gotować ok.15 minut.Do wymytego słoika włożyć małą cebulkę w całości,
ząbek czosnku,liść laurowy,3 ziarna ziela angielskiego,wkładać pokrojoną cukinię przekładając koprem ogrodowym i ugotowaną w
zalewie pokrojoną w krążki marchewką.Uzupełnić
zalewę do poziomu 2 – 3 mm od rantu słoika,
słoik zakręcić.Włożyć do garnka z dnem wyłożonym
ściereczką,tekturką nalać wodę do poziomu 3/4
wysokości słoika gotować na małym ogniu od momentu
zagotowania ok.15 minut.Słoik wyjąć ustawić dnem
do góry do ostygnięcia.

wydajność z 1 średniej wielkości cukini 1 słoik
o poj.0,9 l.

Składniki

  • 1 cukinia1 cebula
  • 1 marchewka
  • koper ogrodowy
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek korzenia chrzanu
  • kilkanaście ziaren gorczycy białej
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu zielonego
  • 1 płaska łyżka soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 2,5 szklanki wody

Podobne przepisy do Cukinia konserwowa