Czarne spaghetti z krewetkami

Reklama

Opis przygotowania

Zamarynować krewetki, odstawić na min. 30 minut.

Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebule i czosnek, dodać część pietruszki i posiekaną chili. Wrzucić krewetki z marynatą, smażyć razem pół minuty. Dodać pomidory, wlać wino do odparowania. Uzupełnić w razie potrzeby woda jeżeli sos zbyt mocno zgęstnieje.
Doprawić sola, pieprzem i sokiem z cytryny.
W międzyczasie ugotować spaghetti, odcedzić. Podawać z sosem posypane pietruszka.
Córce bardzo smakowało:)

Składniki

  • 1 cebula1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • 150 g krewetek królewskich
  • chlust białego wina (ok 1/3 szklanki)
  • puszka pomidorów pokrojonych
  • 1 mała papryczka chili (lub mniej w zależności od potrzeb smakowych)
  • 200 g czarnego spaghetti (barwione sepia)
  • pieprz i ewentualnie sól do smaku
  • odrobina soku z cytryny
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • marynata do krewetek: sok z 1/2 cytryny, czosnek niedźwiedzi suszony, 2 łyżki oliwy z oliwek.

Podobne przepisy do Czarne spaghetti z krewetkami