Czekoladowo-migdałowe ciasto

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto: Białka oddzielić od żółtek i ubić z odrobiną soli na pianę, do ubitej piany dodać cukier i nadal ubijać do uzyskania szklistej, białej bezy. Do bezy dodać delikatnie żółtka i ostrożnie wymieszać, aby nie popsuć piany, następnie dodać przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę, połączyć z jajkami na koniec dodać migdały, mak i aromat migdałowy. Ciasto wylać do wyłożonej papierem prostokątnej formy 25 cm na 35 cm, piec w temp 180st. Krem czekoladowy: Krem najlepiej przygotować dzień wcześniej. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietankę podgrzać z kawą do momentu jej rozpuszczenia, ale nie zagotować!, do gorącej śmietanki dodać masło i mieszać do momentu rozpuszczenia, przestudzić. Zimną śmietankę połączyć z płynna czekoladą ma powstać gładki krem i odstawić do zgęstnienia. Upieczone i ostudzone ciasto przeciąć wzdłuż na połowę i podzielić na cztery paski ciasta, paski ciasta smarować gęstym kremem i układać jeden na drugim, wierzch i boki ciasta posmarować też kremem i dowolnie udekorować. Gotowe ciasto musi dokładnie się schłodzić w lodówce.

Składniki

  • Ciasto: 7 jajek
  • 1.5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 dag połamanych płatków migdałowych
  • 2 łyżki suchego maku
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • krem czekoladowy:
  • 20 dag mlecznej czekolady
  • 20 dag gorzkiej czekolady
  • 15 dag masła
  • 2 łyżki sypkiej kawy rozpuszczalnej
  • 200 ml śmietany 30%

Podobne przepisy do Czekoladowo-migdałowe ciasto