Czereśniowe ślimaczki

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto:
Margarynę stopić i ostudzić.
Mąkę przesiać, dodać cukier, jajko, sól, drożdże rozpuszczone w mleku i 1/2 płynnej margaryny.
Zagnieść ciasto, rozwałkować na dwa placki dolny posmarować margaryną (tą co nam została), przykryć drugim, złożyć w kopertę i rozwałkować, następnie posmarować margaryną i złożyć w kopertę, margaryny starcza na 3-4 posmarowania, im więcej razy posmarujemy i rozwałkujemy tym lepsze będzie ciasto.Schłodzić w lodówce.

Czereśnie wydrylować ,wymieszać z cukrem i wiórkami kokosowymi .

Schłodzone ciasto rozwałkować na cieście równo rozłożyć czereśnie,zwinąć jak roladę i pociąć na 5 cm kawałki .Porcję ciasta ułożyć w niewielkich odstępach w wysmarowanej tortownicy,odstawić do wyrośnięcia.
Pieczemy w temp.180st około 35-40min.Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem .

Składniki

  • ciasto:30 dag mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 100 ml mleka
  • 2 dag drożdży
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1 szczypta soli
  • dodatkowo:
  • 1/2 kg czereśni
  • 5 łyżek cukru
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych

Podobne przepisy do Czereśniowe ślimaczki