Dammsugare – słodkie szwedzkie odkurzacze

Reklama

Opis przygotowania

Biszkopty dokladnie pokruszyłam, wsypalam je do miski, dodalam kakao i cukier. Wlozylam maslo i alkohol, smietanke, po czym zagniotłam wszystko na dosc twarda ale plastyczna mase. Z masy utworzylam dlugie walki o ok. 1.5cm srednicy i wlozylam je do lodowki.
Wyrobilam marcepan z pandanem (mozna uzyc barwnikow 1.5 lyzeczki zielonego i 0.5 lyzeczki zoltego) i gdy stal sie jednolity w kolorze, rozwalkowalam na placek. Na nim ulozylam walek nadzienia i scislo wkolo niego zawinelam marcepan, odcielam ostrym nozem. Podobnie postapilam z reszta nadzienia. Kazdy wałek pokroilam nozem na czesci. Schlodzilam w lodowce, a nastepnie maczalam konce waleczkow w rozpuszczonej czekoladzie. Zostawilam do zastygniecia na pergaminie. Włozyć do lodowki.

Niestety wałeczki nie wyszły mi wszystkie idealnie równe, jedne sa małe inne duze, ale to tylko kwestia wprawy. Jedyna trudna i męczaca rzecz to rozwałkowanie masy.

Składniki

  • 200g pokruszonych zwykłych biszkoptów150g masła miekkiego
  • 3 lyżki kakao
  • 1-2 łyzki cukru pudru
  • 2-3 łyżki araku lub rumu bacardi
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki
  • 500g marcepanu (gotowej masy do wyrobów ciastkarskich)
  • 100g gorzkiej czekolady Wawel, rozpuszczonej
  • 1 łyzeczka pasty pandanowej lub barwniki spozywcze np zielony, żółty, pomarańczowy

Podobne przepisy do Dammsugare – słodkie szwedzkie odkurzacze