Deser z galaretką, maślanką i jogurtem

Reklama

Opis przygotowania

Galaretkę zalać 450ml (latem 400ml) gorącej wody i dokładnie rozpuścić, ostudzić. Do czterech pucharków wrzucić po 4 łyżki maślanki i dodać po 6 łyżek galaretki. Wstawić do lodówki na kilkanaście minut i gdy masa stężeje, równomiernie rozlać pozostałą galaretkę do pucharków. Wstawić do lodówki do stężenia galaretki. Na wierzch położyć po kilka łyżek jogurtu owocowego z kawałkami owoców (można dodatkowo dodać jeszcze więcej owoców świeżych lub z puszki i wymieszać z jogurtem). Wierzch posypać ulubionymi, słodkimi kuleczkami. Zimą, przed podaniem deseru dzieciom, należ go wyjąc z lodówki nieco wcześniej i przetrzymać w temperaturze pokojowej, aby się ocieplił.

Składniki

  • galaretka truskawkowa - 1 opakowanie,maślanka truskawkowa - 16 łyżek,
  • jogurt gęsty owocowy z kawałkami owoców - u mnie brzoskwiniowy z marakują light, w wiaderku, z Lidla - może być inny,
  • posypka kolorowa,
  • złote i srebrne kuleczki cukrowe,
  • chrupki kolorowe lub inne słodkości dla dzieci

Podobne przepisy do Deser z galaretką, maślanką i jogurtem