Deser z marchwi

Reklama

Opis przygotowania

Marchewki starannie czyść, obierz i pokrój w kostkę, włóż do rondelka, dodaj masło, wlej kilka łyżek wody, wsyp szczyptę soli i duś bardzo króciutko pod przykryciem, aby marchewka tylko bardzo lekko zmiękła i nie straciła witamin. Gdy marchewka będzie już miękka, dodaj do niej obrane, pokrojone w średniej wielkości kostkę jabłka, cukier i skrop obficie sokiem świeżo wyciśniętym z cytryny. Jabłka nie duś tylko lekko podgrzej. Następnie deser ponakładaj do pucharków, można przyozdobić listkami mięty.

Składniki

  • 1 kg. marchwi4 duże soczyste jabłka
  • 3-4 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1 cytryna
  • szczypta soli

Podobne przepisy do Deser z marchwi