Deserowo, sorbetowo….

Reklama

Opis przygotowania

Wszystkie owoce opłukać i dokładnie osączyć. Cytryny wyszorować, sparzyć i wycisnąć z nich sok – podzielić go na 3 m/w równe części.

TRUSKAWKOWO – z truskawek oberwać szypułki a owoce pokroić na ćwiartki, wlać 1/3 soku cytrynowego i zasypać 3-4 łyżkami cukru. Odstawić na 30 min. aż puszczą sok a następnie wstawić do zamrażalnika na 2-3 godziny.
Kiedy będą prawie zamrożone zmiksować blenderem na gładką masę. Przełożyć do zamykanego szczelnie pojemnika i wstawić z powrotem do zamrażarki na 3-6 godzin.

BRZOSKWINIOWO – brzoskwinie zalać wrzącą wodą na 20 s. a następnie przelać zimną. Obrać ze skórki, usunąć pestkę, miąższ pokroić w kostkę, zasypać cukrem i polać 1/3 soku cytrynowego. Wstawić do zamrażarki na 2-3 godziny. Prawie zamrożone zmiksować blenderem na gładką, puszystą masę. Przełożyć ją do szczelnego pojemnika, mrozić 3-6 godzin.

BANANOWO-JAGODOWO – banany obrać ze skórki, pokroić w plasterki, zamrozić. Do zamrożonych dodać 1/3 soku cytrynowego, jagody i 3-4 łyżki cukru, zmiksować blenderem na gładką masę. Mrozić w szczelnie zamykanym pojemniku 3-6 godzin.

KOLOROWE ORZEŹWIENIE – łyżką do lodów albo zwykłą nakładać porcje różnych sorbetów do miseczek lub pucharków, posypać pokruszonymi bezikami i ozdobić listkami mięty.

Składniki

  • 50 dkg truskawek4-6 brzoskwiń (wzięłam 6 bo były małe)
  • 1 szkl. jagód i poziomek (mieszanka bo zbierałam sama jedne i drugie)
  • 2 banany
  • 2 cytryny
  • 9-12 czubatych łyżek cukru
  • kilka małych, białych bezików
  • mięta do dekoracji

Podobne przepisy do Deserowo, sorbetowo….