Domowy chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

Reklama

Opis przygotowania

Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem. Obie mąki i ziemniaka włożyć do miski. Wlać drożdże, wyrabiać ciasto ok. 4 min. na niskich obrotach miksera. Dodać sól i ziarna słonecznika, wyrabiać kolejne 4 min. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. W połowie wyrastania odgazować ciasto i złożyć na pół. Uformować ciasto włożyć do formy (u mnie keksówka) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wierzch posypać słonecznikiem. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut (u mnei prawie uciekało z foremki). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 240 stopni, piec 10 minut. l Obniżyć temperaturę do 220 stopni i piec kolejne 10 min. Zredukować temperaturę do 200 stopni i w niej piec jeszcze ok. 30 minut. Wyjąc chleb, odstawic na kratkę, wytudzić. Został ulubionym chlebem mojego męża.
Wzorowałam sie na chlebie z tego blogu: http://twojemoje.blogspot.com/2009/11/chleb-pszenno-zytni-z-orzechami-woskimi.htm

Składniki

  • 15 g świeżych drożdży.2 płaskie łyżeczki cukru.
  • ok. 500 g letniej wody.
  • 550 g białej mąki pszennej.
  • 200 g mąki żytniej razowej.
  • 1 ugotowany ziemniak dobrze rozgnieciony.
  • 2 płaskie łyżeczki soli.
  • 3 łyżki ziaren słonecznika

Podobne przepisy do Domowy chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem