Torcik z jabłkową masą

Reklama

Opis przygotowania

Biszkopt :
białka ubijamy z wodą i szczyptą soli na pianę ,dodajemy cukry i robimy szklistą bezę, następnie dodajemy po żółtku i delikatnie łączymy na koniec mąka z proszkiem .Wylewamy ciasto do tortownicy i pieczemy około 30 min .Ostudzone ciasto kroimy na 3 krążki .
Pokrojone jabłka zasypujemy cukrem zalewamy 1/2 szklanki wody i rozgotowujemy, na koniec gotowania jabłka miksujemy na mus, do gorącego musu dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody i suchą galaretkę mieszamy do rozpuszczenia i studzimy .Zimny mus łączymy z ubitą śmietanką i delikatnie mieszamy ,gdy masa zacznie gęstnieć wylewamy 1/2 masy na pierwszy krążek ciasta (ciasto układamy na talerzu i zamykamy obręcz tortownicy) przykrywamy kolejnym i reszta masy, na wierzch ostatni krążek i odstawiamy do zastygnięcia. Zastygnięte ciasto wyciągamy z lodówki, ściągamy obręcz i smarujemy wierzch i boki śmietaną kremówką ubitą ze śnieżką. Przy pomocy rękawa cukierniczego na wierzchu ciasta robimy brzeg z ozdobnych gwiazdek, na środek wlewamy gęstniejącą galaretkę pomarańczową i zostawiamy do zastygnięcia.
Galaretka pomarańczowa jest użyta w jednej wersji w drugiej agrestowa .

Składniki

  • Biszkopt:6 jajek
  • 1.1/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1.1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 6 łyżek wody
  • szczypta soli
  • Masa jabłkowa:
  • 1 kg obranych i pokrojonych jabłek
  • 3 łyżki żelatyny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • Dodatkowo:
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 1 śmietana w proszku
  • 1 galaretka pomarańczowa

Podobne przepisy do Torcik z jabłkową masą