Serduszko amorka

Reklama

Opis przygotowania

1. Biszkopt: białka ubić na sztywno , utrwalić cukrem , dodać żółtka , ubijać , dodać mąkę ,proszek. wlać na wysmarowaną foremkę i upiec, wystudzić , z papieru śniadaniowego wyciąć serce rozciąć na pół, ułożyć na biszkopcie i wyciąć ostrym nożem. każdą połowę przekroić na pół . spód serca ułożyć na tacy,

2. Masa: z mleka, cukru, i rozpuszczonego budyniu zrobić budyń, wystudzić , utrzeć masło i margarynę na biało dodawać zimny budyń i ucierać , pod koniec dodać mielone migdały i olejek. – utrzeć. Dzień wcześniej pokroić morele w małą kosteczkę i zalać alkoholem , Ciasto posmarować dżemem na to dać masę odsączone morele i znowu masę , na wierzch biszkopt resztą masy obsmarować serce, dokładnie wyrównać i obsypać wiórkami kokosowymi górę i boki , galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wody , gdy zastygnie wycinać małe serduszka za pomocą foremki

Składniki

  • CIASTO:, 8 jajek,
  • szklanka cukru,
  • szklanka mąki,
  • łyżka proszku do pieczenia,
  • Masa:
  • kostka masła,
  • 0,5 kostki margaryny,
  • duży budyń śmietankowy,
  • 2 szklanki mleka,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • pół szklanki mielonych migdałów,
  • 1 aromat migdałowy,
  • 10 dag moreli suszonych,
  • 0,5 szklanki wódki,
  • 1 galaretka wiśniowa,
  • wiórka kokosowe do dekoracji,
  • 1 dżem morelowy,

Podobne przepisy do Serduszko amorka