Drożdżówka na śniadanie

Reklama

Opis przygotowania

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, margarynę stopić i przestudzić. Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, dodać do niej płynny tłuszcz, olej, jajka i mleko z drożdżami, zarobić ciasto( ja miesza je łyżką starając się wtłoczyć w nie sporo powietrza, ciasto jest luźne jak na drożdżowe) na koniec dodać migdały i tylko delikatnie wymieszać, aby połączyły się z ciastem, wyrobione ciasto odstawić na minimum 2 godz do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć do natłuszczonej formy, ułożyć na nim owoce i posypać kruszonką jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia.
Piec w temp. 180st do 35 min.
Kruszonka: Margarynę posiekać z cukrem, dodać do niej mąkę i migdały, rozcierać do momentu uzyskania kruszonki.

Składniki

  • 1/2 kostki margaryny 2 łyżki oleju
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 5 dag drożdży
  • 5 dag migdałów w płatkach
  • Kruszonka:
  • 2 łyżki margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 5 dag migdałów
  • Dodatkowo;
  • owoce ja miałam brzoskwinie z puszki

Podobne przepisy do Drożdżówka na śniadanie