Wieprzowa szyneczka z czosnkiem

Reklama

Opis przygotowania

Mięso umyć i osuszyć natrzeć tylko solą peklową i pieprzem, nakłuć czubkiem ostrego noża i w otwory wcisnąć ząbki czosnku. Mięso ułożyć w misce obłożyć plastrami cebuli, posypać rozkruszonymi liśćmi laurowymi, ziarnami pieprzu oraz ziela angielskiego, przykryć i zostawić w lodówce minimum na trzy dni. Po tym czasie mięso natrzeć przyprawą ( wcześniej z mięsa zdjąć plastry cebuli) i obsmażyć na oleju. Podsmażone mięso przełożyć do naczynia w którym będziemy mięso dusić i posypać tymiankiem, dodać cebulę, obraną i pokrojoną w grube plastry marchewkę, wszystko podlać gorącą wodą do 1/4 wysokości mięsa, przykryć i dusić do miękkości w temp.200st (u mnie trwało to ponad godzinę).
Zostawiamy pod przykryciem do przestygnięcia.

Składniki

  • 1.5 kg mięsa z szynki 2 łyżki soli peklowej
  • pieprz czarny
  • 1 główka czosnku
  • 2 duże cebule
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe
  • 2 marchewki
  • około 1 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżki przyprawy do wieprzowiny
  • 3-4 łyżki oleju

Podobne przepisy do Wieprzowa szyneczka z czosnkiem