Fasolka szparagowa z kurkami

Reklama

Opis przygotowania

Fasolkę opłukać, przyciąć końce, ew. pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do lekko osolonej i posłodzonej wody, ugotować al’dente, osączyć. Cebulę i czosnek obrać, pokroić drobno. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać oczyszczone dokładnie i opłukane grzyby, smażyć mieszając ok. 10 min. a gdy zmiękną dodać zblanszowaną fasolkę, wymieszać, Doprawić pieprzem, tymiankiem i ew. solą. Podawać na gorąco jako dodatek do mięs albo samodzielne danie.

Składniki

  • ok.0,5 kg fasolki szparagowej, mieszanej - żółtej i zielonej 0,25 kg dag świeżych kurek
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 łyżki masła
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • do smaku: sól i pieprz mielony

Podobne przepisy do Fasolka szparagowa z kurkami