Faworki Rudego

Reklama

Opis przygotowania

Żółtka wbić do szklanki, w drugiej szklance odmierzyć taką objętość piwa, jaką zajmują żółtka. Zmieszać dobrze ze sobą. Do garnka wsyp szklankę mąki, dolej piwną jajecznicę i zacznij ugniatać ciasto. W razie potrzeby dodaj jeszcze mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny. Podobne do ciasta makaronowego.
Następnie ciasto należy jak najcieniej rozwałkować. Płat ciasta pociąć w podłużne plastry, w każdym z nich po środku zrobić nacięcie. Zawinąć przekładając koniec plastra przez otwór i wrzucić na rozgrzany głęboki olej. Smażyć 15-20 sek. z każdej strony.

Podawać posypane cukrem pudrem.

Składniki

  • 3 żółtka z jajekok 70ml piwa
  • 2 szklanki mąki
  • 1L oleju (do smażenia)

Podobne przepisy do Faworki Rudego