Galaretka drobiowa

Reklama

Opis przygotowania

Do garnka wlewamy wodę i wkładamy opłukane skrzydełka.Po zszumowaniu dodajemy marchewki, pietruszkę, czosnek, sól, wegetę i zieloną natkę pietruszki. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu do miękkości.W tym czasie gotujemy jajka na twardo. Kiedy mięso odchodzi od kości, wykładamy go, obieramy i wraz z marchewką kroimy w kostkę.
Wywar przecedzamy, dodajemy mięso, marchewkę, żelatynę rozpuszczoną w wywarze i doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia. Na dnie salaterek układamy plaster jajka i zalewamy galaretką.
Kto lubi, można dodać zielonego groszku.

Składniki

  • 10 skrzydełek drobiowychokoło 2 litrów wody
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • wegeta
  • zielona natka pietruszki
  • 3 łyżki żelatyny
  • 2 jajka

Podobne przepisy do Galaretka drobiowa