Groszkowa

Reklama

Opis przygotowania

Ja zużyłam resztę własnego, domowego rosołu drobiowo-wołowego, ale można dodać wywar jarzynowy, ew. bulion drobiowy z kostki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. W rondlu roztopić masło, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać groszek, nie trzeba go wcześniej rozmrażać. Smażyć ok. 5 min. aż groszek nieco odtaje. Następnie wlać rosół i gotować 10-15 min. aż groszek zmięknie. Doprawić solą, białym pieprzem, zdjąć z ognia, dodać miętę i całość zmiksować. Jeśli dla kogoś zupa będzie zbyt gęsta to można rozrzedzić ją bulionem. Można dodać niewielką ilość śmietanki – ja "nakapałam" serducho :-). Podawać z grzankami z ciemnego chleba.

Składniki

  • 20 dkg mrożonego, zielonego groszku1 cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • 1 łyżka masła
  • 1,5-2 szkl. rosołu (może być wywar z samych warzyw)
  • 2-4 łyżki słodkiej śmietanki (niekoniecznie) % dowolny
  • do smaku: sól, pieprz biały mielony
  • dodatek: grzanki z razowego, opieczonego chleba

Podobne przepisy do Groszkowa