Mięso opłukać, pokroić w kostkę, osuszyć. Cebule i czosnek posiekać. Pieczarki opłukać i pokroić na ósemki. Groszek i fasolę osączyć z zalewy. Ogórek kiszony pokroić w kostkę.
Na rozgrzanym oleju smażyć mięso, posypać papryką ostrą i słodką, oprószyć pieprzem i solą. Gdy się zrumieni zmniejszyć płomień i wrzucić cebulę z czosnkiem, poddusić. Marchewkę i seler obrać,opłukać i pokroić w kosteczkę (ew.zetrzeć na tarce jarzynowej). Dodać je do mięsa i podsmażyć. Dodać tymianek, majeranek i liść laurowy. Podlewać co jakiś czas małą ilością wody,wlać białe wino i dusić ok. 0,5 godziny. Dodać pieczarki i ogórek kiszony i dalej dusić. Pamiętać o uzupełnianiu wody.
Po ok.50 minutach wrzucić fasolkę i groszek, koncentrat pomidorowy i dusić,aż straci on smak surowizny.Doprawić jeszcze raz do smaku.
Ja niczym nie zagęszczałam gulaszu, rozgotowane warzywa dały mu odpowiednią konsystencję.Podałam mój gulasz na plackach ziemniaczanych.
http://www.przepysznie.pl/moj_profil/podglad/przepisy/wegetarianskie/idealne_placki_ziemniaczane
Polałam kleksem kwaśnej śmietany.