Gulasz drobiowo-warzywny

Reklama

Opis przygotowania

Mięso opłukać, pokroić w kostkę, osuszyć. Cebule i czosnek posiekać. Pieczarki opłukać i pokroić na ósemki. Groszek i fasolę osączyć z zalewy. Ogórek kiszony pokroić w kostkę.
Na rozgrzanym oleju smażyć mięso, posypać papryką ostrą i słodką, oprószyć pieprzem i solą. Gdy się zrumieni zmniejszyć płomień i wrzucić cebulę z czosnkiem, poddusić. Marchewkę i seler obrać,opłukać i pokroić w kosteczkę (ew.zetrzeć na tarce jarzynowej). Dodać je do mięsa i podsmażyć. Dodać tymianek, majeranek i liść laurowy. Podlewać co jakiś czas małą ilością wody,wlać białe wino i dusić ok. 0,5 godziny. Dodać pieczarki i ogórek kiszony i dalej dusić. Pamiętać o uzupełnianiu wody.
Po ok.50 minutach wrzucić fasolkę i groszek, koncentrat pomidorowy i dusić,aż straci on smak surowizny.Doprawić jeszcze raz do smaku.
Ja niczym nie zagęszczałam gulaszu, rozgotowane warzywa dały mu odpowiednią konsystencję.Podałam mój gulasz na plackach ziemniaczanych.
http://www.przepysznie.pl/moj_profil/podglad/przepisy/wegetarianskie/idealne_placki_ziemniaczane
Polałam kleksem kwaśnej śmietany.

Składniki

  • ok. 50 dag gulaszowego mięsa drobiowego (ja użyłam mieszanego z piersi kurczaka i udźca z indyka)8 dużych pieczarek
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • 1/2 puszki fasoli czerwonej konserwowej
  • 3 duże marchewki
  • 1/2 średniej wielkości selera
  • 1 ogórek kiszony
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 50 ml białego wina wytrawnego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 liść laurowy
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • pieprz, sól
  • 1 łyżeczka płaska ostrej papryki czerwonej w proszku
  • 2 łyżki płaskie czerwonej papryki słodkiej w proszku
  • olej do smażenia

Podobne przepisy do Gulasz drobiowo-warzywny