Gulasz z zielonym grszkiem

Reklama

Opis przygotowania

Mięso kroimy w kostkę większą a boczek w mniejszą.
Nacieramy przyprawami i odstawiamy na około 2 godz,w rondlu rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim mięso i boczek,dodajemy pokrojoną cebulę i kiedy się zeszkli podlewamy 1 szklanką wody ,dodajemy kostkę lub bulionetkę i drobno pokrojony czosnek dusimy około 30 min,dodajemy groszek i razem z częścią zalewy całość zagęszczamy 1 łyżką mąki rozrobioną w małej ilości wody ,dusimy jeszcze około 5 min.
Przed podaniem posypujemy zieloną pietruszką.

Składniki

  • 1/2 kg piersi z indyka15 dag wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 1 łyżka majeranku
  • po 1 łyżeczce papryki ostrej i słodkiej
  • 2 łyżeczki przyprawy do drobiu
  • 1 kostka bulionowa drobiowa lub bulionetka
  • 1 łyżka oleju
  • zielona pietruszka

Podobne przepisy do Gulasz z zielonym grszkiem