Herbaciany krem księżniczki

Reklama

Opis przygotowania

Zaparzyć herbatę (4-5 minut) w 500ml wrzątku. Żółtka, cukier i sól utrzeć, dodać rozpuszczoną żelatynę, wystudzoną herbatę, pokrojoną w krążki jedna morelę, 40 ml rumu. Wszystko zmiksować na jednolitą masę i wstawić do lodówki. Sztywno ubite białka i śmietankę nałożyć na wierzch. Posypane cukrem i skropione rumem kawałki drugiej moreli włożyć do miski lub do szerokich kieliszków do wina. Na wierzch nałożyć herbaciany krem. Podawać dobrze schłodzone.

Składniki

  • torebka żelatyny2 jaja
  • 250 ml ubitej śmietany
  • 50 ml rumu
  • 2 morele
  • 7 dag cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru (dodatkowo)
  • 3 saszetki - piramidki Herbaty białej Irving Oriental Gardens z płatkami róży i nagietka

Podobne przepisy do Herbaciany krem księżniczki