Jabłka pod budyniem, na orkiszowym spodzie

Reklama

Opis przygotowania

Mąkę zmieszałam z cukrem zw., waniliowym i solą, dodałam pokrojone na kawałki zimne masło i roztarłam palcami jak na kruszonkę. Wbiłam jajko i szybko zagniotłam ciasto. Włożyłam je do foliowego woreczka i schowałam do lodówki na ok. 1 godzinę. Gdy się schłodziło wylepiłam nim tortownicę śr. 24 cm robiąc dość wysoki brzeg, ok. 5 – 6 cm..

Jabłka umyłam, obrałam, poprzekrawałam na połówki i ostrym nożykiem usunęłam gniazda nasienne. W ich miejsc nałożyłam po ok. 1/3 łyżeczki konfitury z róży i po kilka żurawin oraz rodzynek. Połówki jabłek ułożyłam brzuszkami do góry na dnie tortownicy.

Do 125 ml zimnego mleka dodałam proszek budyniowy i żółtka – dokładnie roztrzepałam. Resztę mleka zagotowałam razem ze śmietanką. Do gotującego płynu dodałam mieszankę budyniową i energicznie mieszając rózgą zagotowałam, masa po chwili mocno zgęstniała. Gorącą wylałam na ciasto z jabłkami. Kilka razy postukałam formą o blat żeby budyń wpłynął w szczeliny między owocami. Ciasto wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekłam pełną godzinę.

Po upieczeniu trzeba ciasto zostawić w formie do całkowitego wystudzenia a nawet jeszcze schłodzić więc najlepiej upiec je dzień wcześniej przed planowanym podaniem. Jeśli rozkroimy niedokładnie ostudzone ciasto to budyń może nam się rozpłynąć. Przed podaniem oprószyłam lekko cukrem pudrem i posypałam płatkami różyczek.

Składniki

  • CIASTO - 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 50 g drobnego cukru
  • 100 g zimnego masła albo margaryny
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • WYPEŁNIENIE - 5 albo 6 małych jabłuszek
  • trochę konfitury z płatków róży Polska Róża
  • trochę suszonej żurawiny i drobnych rodzynek
  • 250 ml mleka
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 50 g cukru
  • 2 żółtka
  • 2 op. budyniu waniliowego w proszku - takiego na 1/2 l mleka

Podobne przepisy do Jabłka pod budyniem, na orkiszowym spodzie