► ROSÓŁ : Mięso umyć, włożyć do dużego garnka, dodać oczyszczony seler, pietruszkę, por, marchew, cebulę i zalać zimną wodą, zagotować, posolić i na niewielkim ogniu gotować, ostrożnie i dokładnie zdejmując szumowiny z powierzchni zupy / gotować około 3 godziny /. Wyjąć mięso, warzywa i / przecedzić / marchewkę pokroić i wrzucić do rosołu / doprawić /.
► Podroby okroić, oczyścić i umyć, gotować w garnku aż będą miękkie, pokrojone włożyć z powrotem do garnka z rosołem i dodać posiekaną natkę pietruszki z koperkiem. Doprawić solą, pieprzem i maggi.
► MAKARON : Jajka wbić do głębokiego talerza, roztrzepać widelcem i posolić, dosypać mąki i ugniatać aż powstanie zwarte, sprężyste ciasto. Ciasto rozwałkować na cienkie płaty ( podsypując mąką ) i odstawić do osuszenia. Rozwałkowaną płachtę ciasta złożyć na pół, ponownie oprószyć mąką i składać do momentu, aż powstanie rulonik, pokroić na cienkie makaroniki ( na zapałkę ). Makaron rozłożyć na posypanej mąką powierzchni, żeby trochę przeschnął.
► Makaron gotować w osolonym wrzątku po wypłynięciu gotować jeszcze przez około 5 minut, następnie odcedzić i hartować przelewająć na sicie zimną wodą. Dobrze odsączyć, nałożyć na głębokie talerze i zalać rosołem z podrobami.