Jarzynowa "śmieciówka"

Reklama

Opis przygotowania

Wszystkie warzywa oczyścić, obrać, opłukać. Ziemniaki pokroić w pół plastry, warzywa korzeniowe w cienkie słupki, pora z pół krążki. Ziemniaki zalać 2-3 szkl. wody albo bulionu warzywnego, dodać masło, posiekane chili i 1/3 łyżeczki soli, gotować 5-8 min.. Dodać kalafiora, fasolkę, słupki włoszczyzny, pora i groszek – gotować 5 min.. Na końcu dodać brokuły i gotować jeszcze chwilkę aby tylko zmiękły. Warzywa nie powinny być rozgotowane, ale lekko chrupiące. Zupę doprawić ew. vegetą. Można podać śmietanę w dzbanuszku aby każdy dodał sobie jej na talerz jeśli tak lubi.

Składniki

  • 2 ziemniakipo 2 garści różyczek brokuła i kalafiora
  • 1 marchewka
  • 1 garść żółtej fasolki szparagowej
  • 1/3 szkl. groszku zielonego
  • po 1 niedużym kawałeczku korzenia pietruszki, pora i i selera
  • 1/3 strączka papryczki chili
  • 1 łyżeczka masła
  • do smaku: sól, odrobina cukru, szczypta vegety

Podobne przepisy do Jarzynowa "śmieciówka"