Knedle z truskawkami

Reklama

Opis przygotowania

Ziemniaki i ser zemleć,dodać jajko i 1 szkl. mąki, wyrobić ciasto jak na kopytka. Jeśli jest za rzadkie i bardzo się klei to dosypać jeszcze troszkę mąki. Truskawki opłukać, osączyć, oderwać szypułki. Małe (te do środka)zostawić w całości, resztę zmiksować blenderem dodając troszkę cukru. Z ciasta odrywać kawałeczki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczać na dłoni, na środku kłaść truskawkę i zlepiać dokładnie brzegi formując kulkę. Najlepiej robić to zwilżonymi dłońmi a gotowe kluski odkładać na tacę wysypaną mąką. Gotowe knedle wkładać do osolonego wrzątku, gotować ok. 3-5 min. od wypłynięcia. Po wyjęciu z wody osączyć. Na talerzu polać sosem truskawkowym albo śmietaną i posypać cukrem.

Składniki

  • 250 g sera białego półtłustegook.300 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1-1,5 szkl. mąki pszennej
  • 30 szt. niedużych owoców truskawek do środka knedli
  • ok. 250 g truskawek na sos
  • do posypania: cukier
  • do polania: śmietana

Podobne przepisy do Knedle z truskawkami