Chińszczyzna na sposób 1

Reklama

Opis przygotowania

Ryż gotujemy z 1/2 łyżeczki vegety, ma być kleisty i jak przestygnie robimy z niego kulki wielkości orzecha. Mięso kroimy na większą kostkę, doprawiamy sosem sojowym, pieprzem ziołowym i przyprawą do potraw chińskich, odstawiamy na około 30min, podsmażamy na 1 łyżce oleju.
Mieszankę wrzucamy na gorącą patelnie i podsmażamy na pozostałym oleju do 10 min pod przykryciem (sprawdzamy przed końcem duszenia twardość warzyw) doprawiamy resztą vegety i pieprzem prawdziwym, ma mieć wyraźnie ostry smak. Podajemy tylko letnie i jak ktoś potrafi jemy pałeczkami (ja nie posiadam takiej umiejętności i jem widelcem).

Składniki

  • 1 opakowanie mieszanki chińskiej (mrożona 750g)2 piersi z kurczaka
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • pieprz prawdziwy
  • 1 łyżeczka przyprawy do potraw chińskich
  • 3 łyżeczki przyprawy warzywnej np. vegety
  • 2 łyżki oleju

Podobne przepisy do Chińszczyzna na sposób 1