Lekka marchwianka

Reklama

Opis przygotowania

Warzywa oczyścić, ziemniaki obrać, dokładnie wypłukać. Ziemniaki i marchewki pokroić w m/w takiej samej wielkości niedużą kostkę. Pora posiekać w cienkie półplasterki. Masło utrzeć z mąką na pastę.
Do garnka włożyć marchewkę i ziemniaki, zalać wodą tyle żeby przykryła warzywa, dodać 2-3 szczypty cukru, gotować ok.10 min., dodać lubczyk i pora, gotować jeszcze 5 min.. Kiedy warzywa będą już mięciutkie dodać pastę z masła i mąki, mieszać aż się rozpuści. Doprawić solą. Zupa powinna być gęsta od warzyw więc nie dolewajmy zbyt dużo wody.

Składniki

  • 4-5 młodych, ale dużych marchewek3-4 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 kawałek pora ok. 10 cm
  • 1-2 łyżki masła
  • 3-4 gałązki lubczyku
  • do smaku: sól, odrobina cukru
  • 1 czubata łyżeczka mąki pszennej

Podobne przepisy do Lekka marchwianka