Kalafior w cieście naleśnikowym

Reklama

Opis przygotowania

Z jajek, mleka i mąki przygotować ciasto. Mąki dodajemy tyle, by powstało dość gęste ciasto naleśnikowe. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i lekko rumienimy na dwóch łyżkach oleju. Dodajemy do ciasta i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kalafior płuczemy w wodzie z dodatkiem octu. Dzielimy na różyczki i gotujemy ok 10 minut. Osączamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Różyczki kalafiora zanurzamy w cieście i smażymy do zrumienienia. Jeśli ktoś nie lubi cebulki, może dodać do ciasta zioła lub paprykę w proszku. Podajemy z dowolnym sosem, sałatką bądź ketchupem.

Składniki

  • 1 duży kalafior1,5 szklanki mleka
  • mąka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Podobne przepisy do Kalafior w cieście naleśnikowym