Karczek i kurczak dwa bratanki

Reklama

Opis przygotowania

Karczek opłukać,osuszyć i rozbić kotlety jak na schabowe.Lekko posolić.
Pierś z kurczaka także opłukać.
Obraną i opłukaną marchew zetrzeć na drobnej tarce i podzielić na 3 części.Rozłożyć na środku każdewgo kotleta,posypać imbirem,solą ziołową i czosnkiem granulowanym.
Pierś ułożyć na marchewce,obok położyć ćwiartkę ogórka konserwowego.Lekko posolić i pokruszyć mini kosteczkę Knorr na wierzch.
Pieczarki pokroić w plastry i ułożyć wzdłuż ogórka.
Posypać startą mozzarellą i posiekanym szczypiorkiem.Złożyć mięso na kształt krokietów i spiąć wykałaczkami.Oprószyć mąką i obsmażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.
Przełożyć do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i zapiekać ok.30 minut pod przykryciem.
Ja w międzyczasie na wyższym poziomie piekarnika zapiekałam ćwiartki ziemniaków z przyprawą do ziemniaków i olejem do tegoż samego obiadu.
Dodatkiem była sałata z rzodkiewką i sosem z oliwy,soku limonki i odrobiny soli.

Składniki

  • 3 plastry karczku b/k3 podłużne i nieduże kawałki piersi z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 ogórek konserwowy
  • 2 pieczarki
  • 2 duże garści posiekanego drobnego szczypiorku tzw.siedmiolatki
  • 3 garści startego sera mozzarella
  • 3 szczypty imbiru w proszku
  • 3 szczypty czosnku granulowanego
  • 3 szczypty soli ziołowej
  • 1/2 mini kosteczki Knorr ostre papryczki
  • mąka do panierowania
  • wykałaczki do spięcia
  • olej do smażenia

Podobne przepisy do Karczek i kurczak dwa bratanki