Zapiekanka z ryżem brązowym i wątróbką

Reklama

Opis przygotowania

Wątróbkę opłukać,osączyć i zalać mlekiem (200 ml),wstawić do lodówki.
Brokuła podzielić na różyczki i obgotować ok.5 minut w lekko osolonej i posłodzonej wodzie.Odcedzić.
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją (ok.35 minut),przelać zimną wodą i osączyć.
Pieczarki opłukać,osuszyć i pokroić w grubą kostkę.Cebulę także.
Wątróbkę osączyć z mleka,pokroić na plastry,oczyścić z błon.
Na patelni rozgrzać olej i 5 dag masła.Wrzucić wątróbkę
,podsmażyć.Dodać cebulę i pieczarki,oprószyć białym pieprzem i majerankiem i chwilę razem podsmażyć.
W tym czasie wymieszać 50 ml mleka,śmietanę,musztardę i łyżeczkę mąki.
Wlać do wątróbki,wsypać zioła prowansalskie i zagotować.Wrzucić ugotowany ryż,wymieszać i posolić do smaku.Zdjąć z gazu.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem,posypać bułką tartą i włożyć masę ryżowo-wątróbkowo-pieczarkowa.Na wierzchu rozłożyć brokuła i plasterki pomidora.Zetrzeć ser żółty na drobnej tarce i poukładać małe kawałeczki masła na wierzchu.Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekać pod przykryciem ok.25 minut.
Można podać z kiszonym ogórkiem.

Składniki

  • 2 torebki ryżu brązowego po 10 dag każda40 dag wątróbki drobiowej
  • 30 dag pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 szklanka mleka
  • 1 czubata łyżeczka mąki
  • 3 czubate łyżki śmietany 12%
  • 1 łyżka musztardy (u mnie rosyjska Kamis)
  • 1 czubata łyżka majeranku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • dwie szczypty białego pieprzu mielonego
  • sól do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • 5 dag masła prawdziwego
  • masło i bułka tarta do formy do zapiekania
  • ok.5 dag sera edamskiego (można więcej)
  • ok.35 dag brokuła
  • 1 pomidor
  • sól do smaku

Podobne przepisy do Zapiekanka z ryżem brązowym i wątróbką