Karp smażony w cieście naleśnikowym

Reklama

Opis przygotowania

Sprawionego karpia odfiletować, sprawdzić czy nie pozostały ości, pokroić na porcje. Posolić, popieprzyć. Przełożyć pokrojoną w piórka cebulą. Odstawić na ok. 3 godz. Zrobić ciasto naleśnikowe z jajek, mleka, wody gazowanej i mąki. dodać 1 łyżeczkę przyprawy do ryb, łyżeczkę vegety i paprykę, Wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na patelni rozgrzać sporo oleju, dodać 1 łyżkę naturalnego masła. Porcje karpia zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym mocno oleju.
SMACZNEGO!

Składniki

  • 1 karp o wadze ok. 1,5 kg2 średnie cebule
  • sól, pieprz
  • 2 jajka
  • 1 szkl. gazowanej wody mineralnej
  • 1 szkl. mleka
  • mąka
  • przyprawa do ryb
  • vegeta
  • słodka papryka w proszku
  • olej i masło do smażenia

Podobne przepisy do Karp smażony w cieście naleśnikowym