Kaszanka z paprykową jarzynką

Reklama

Opis przygotowania

Kaszankę obrać z flaka, pokroić w grube plastry. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w cienkie paski. Cebulę obrać, pokroić w piórka, ogórka pokroić w paseczki. Patelnię rozgrzać, na gorącą, ale suchą, wsypać ziarna słonecznika i prażyć 2-3 min. potrząsając patelnią, zsypać na talerzy a na patelnię wlać 2-3 łyżki oleju w zeszklić na nim cebulę. Gdy nieco zmięknie dodać papryki i smażyć 3-4 min. mieszając aby się nie przypaliła. Dodać ogórka i jeszcze chwilę smażyć – papryka nie może zbytnio zmięknąć, powinna być jędrna. Doprawiamy solą, pieprzem, zestawiamy z ognia i dodajemy połowę słonecznika i połowę natki, mieszamy. Na drugiej patelni rozgrzewamy mocno 1 łyżkę oleju i smażymy plastry kaszanki. Gdy się zrumieni z jednej strony, delikatnie przewracamy aby się nie rozleciała.

Na talerz wykładamy jarzynkę, na to (albo dookoła) kaszankę. Posypujemy resztą słonecznika i listkami pietruszki. Właściwie jest to gotowe, pełne danie – nie potrzeba nawet pieczywa…

Składniki

  • 20-25 dkg dobrej, grubej kaszanki we flaku - musi być zwarta, nie mazistapo 1/2 strąka papryki żółtej, czerwonej, zielonej
  • 1 duża cebula
  • 2 ogórki konserwowe
  • 3-4 łyżki łuskanych ziaren słonecznika
  • 2 garści listków natki pietruszki, oberwanych - nie posiekanych
  • do smaku: sól i pieprz mielony
  • 3-4 łyżki oleju

Podobne przepisy do Kaszanka z paprykową jarzynką