Kedgeree

Reklama

Opis przygotowania

Kawalki ryby wlozyc do garnka z woda,mlekiem i listkami laurowymi,gotowac ok.3-5 min.Odcedzic.Ugotowac ryz.Odstawic.Maslo roztopic na patelni,dodac drobno pokrojona cebule,zeszklic,dodac przecisniete zabki czosnku,curry oraz sok z 1 cytryny.W duzym garnku delikatnie wymieszac ryz z cebula i curry.Rybe rozdrobnic na male kawalki,dodac do rryzu,wymieszac.Na koncu dolozyc pokojone w cwiartki jajka oraz gubo pokrojona kolendre.Doprawic sola i pieprzemPrzed podaniem skropic kazda porcje sokiem z drugiej cytryny. Jest kilka odmian tej potrawy,nam najbardziej odpowiada wlasnie ta:)

Składniki

  • 600 g wedzonego dorsza, lupacza lub najzwyklejszych filetow rybnych 200 ml wody+200 ml mleka
  • 2 liscie laurowe
  • 1 szklanka dobrego ryzu
  • 100 g masla
  • 1 duza cebula
  • 2 duze zabki czosnku
  • 2 czubate lyzki curry
  • 2 cytryny
  • 4 duze jajka ugotowane na twardo
  • 2 garsci swiezej kolendry
  • sol i pieprz do smaku

Podobne przepisy do Kedgeree