Kisielowo truskawkowe ciacho

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto:
Ze wszystkich składników oprócz kisili ubić ciasto biszkoptowe, podzielić ja na 3 równe części i do każdej wsypać inny kolor kisielu i starannie wymieszać. Ciasta wylać do osobnych małych kwadratowych blaszek i upiec w gorącym piekarniku.

Masa:
Truskawki włożyć do rondla podlać odrobiną wody, rozmrozić, dodać cukier i zagotować, gdy już się rozmrożą rozetrzeć je blenderem (jak na koktajl). W wodzie roztrzepać obie mąki i wlać do gotujących się truskawek i ciągle mieszając ugotować budyń. Po ostudzeniu utrzeć go z masłem.

Przełożenie:
Biszkopt różowy>>połowa masy truskawkowej>>biszkopt zielony>>druga połowa masy truskawkowej>>biszkopt żółty>>polewa

Składniki

  • Ciasto:9 jajek
  • 9 łyżek mąki krupczatki
  • 9 łyżek cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Po jednym opakowaniu kisielu:
  • żółty
  • czerwony
  • zielony
  • Masa truskawkowa:
  • ok. 50 dkg truskawek mrożonych
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • kostka masła

Podobne przepisy do Kisielowo truskawkowe ciacho