Kiszona kapusta

Reklama

Opis przygotowania

Kapustę szatkujemy, ja do szatkowania używam krajalnicy do pieczywa. Marchewkę obieramy i trzemy na wiórki. Do glinianego gara wsypujemy warstwę kapusty posypujemy solą marchewką i kminkiem. Ja robię w ten sposób że biorę po garści soli, marchewki i kminku. Nie przejmujmy się tym ze może być czegoś za dużo. Tak usypaną warstwę ugniatamy do momentu aż kapusta puści sok. Nasypujemy kolejną warstwę i powtarzamy posypywanie solą marchewką i kminkiem, ugniatamy. Dobrze ugnieciona kapusta powinna być zanurzona w soku, co najmniej na 2 centymetry. Na koniec możemy położyć całe liście kapusty, które później możemy wykorzystać do gołąbków. Całość przykrywamy talerzem i obciążamy tak, aby kapusta cały czas pozostawała przykryta sokiem. Nakrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 3 tygodnie. Po tym czasie możemy już ukiszoną kapustę przełożyć do słoików i zapasteryzować.

Składniki

  • 4 główki kapusty ok. 10kgSól kamienna
  • 6-8 marchewek
  • Kminek

Podobne przepisy do Kiszona kapusta