Klopsiki w sosie własnym

Reklama

Opis przygotowania

Chleb namoczyć w wodzie, następnie odcisnąć i dodać do mięsa wraz z jajkiem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Doprawić do smaku kucharkiem i pieprzem. Mięso starannie wymieszać.
Formować nieduże kulki,obtoczyć w bułce i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Gotowe klopsiki przełożyć do rondelka lub naczynia żaroodpornego. W szklance wody lub bulionu, roztrzepać paprykę,mąkę i szczyptę kucharka. Gotową mieszanką zalać klopsiki i dusić pod przykryciem jeszcze ok.10 minut.

Składniki

  • Ok. 40 dkg mięsa mielonego1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerstwa kromka chleba
  • kucharek i pieprz do smaku
  • bułka tarta
  • sos:
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • szczypta kucharka

Podobne przepisy do Klopsiki w sosie własnym