Klopsiki z sosie pomidorowym

Reklama

Opis przygotowania

KLOPSIKI: 1 cebulę drobno posiekać albo rozdrobnić blenderem, dodać do mięsa razem z jajkiem i kaszą manną. Wyrobić masę, doprawić solą i pieprzem. Formować nieduże klopsiki wielkości orzecha włoskiego i obsmażyć je aż się zrumienią na połowie tłuszczu.
SOS: Cebulę i czosnek obrać, posiekać. W rondlu rozgrzać resztę tłuszczu, wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć mieszając aż lekko się zezłocą. Dolać bulion i chili, dusić 5 min.. Następnie dodać pomidory z puszki, razem z zalewą, i koncentrat – dusić 15 min. Sos doprawić solą i cukrem, zmiksować blenderem. Dodać klopsiki, dusić całość następne 15-20 min.. Podawać z makaronem, posypane startym serem i szczypiorkiem.

Składniki

  • 30 dkg mięsa mielonego z udźca indyka, do smaku: sól, cukier, pieprz mielony,
  • 2 łyżki masła + 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chili,
  • 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego 30%,
  • 1 puszka 400g pomidorów bez skórki,
  • 1-1,5 szkl. bulionu jarzynowego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • 3-4 łyżki kaszy manny,
  • 2 cebule,
  • dodatkowo: starty ser żółty, posiekany szczypiorek, makaron świderki)

Podobne przepisy do Klopsiki z sosie pomidorowym