Śliwki naciąć wzdłuż, usunąć pestki a w ich miejsce włożyć po jednym orzeszku. Twaróg i ziemniaka zmielić albo przecisnąć przez praskę, dodać jajka i wyrabiając stopniowo dodawać mąkę. Ciasto ma być gęste, zwarte, ale plastyczne.
Odrywamy kawałki ciasta wielkości dużego orzecha włoskiego, rozpłaszczamy na dłoni, na środek kładziemy śliwkę i dokładnie zlepiamy brzegi formując okrągłe lub owalne knedelki. Gotowe knedle wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 5-10 min. od wypłynięcia – czas zależy od wielkości. Ugotowane knedle wyjmujemy łyżką cedzakową, osączamy, wykładamy na talerze.
Rozgrzewamy patelnię, wsypujemy bułkę tartą i rumienimy ją lekko, dodajemy masło a kiedy się roztopi mieszanką polewamy knedle. Posypujemy cukrem i cynamonem. Możemy, oczywiście, polać knedle śmietaną z cukrem, jeśli ktoś tak woli.