Knedelki z węgierkami i orzechami

Reklama

Opis przygotowania

Śliwki naciąć wzdłuż, usunąć pestki a w ich miejsce włożyć po jednym orzeszku. Twaróg i ziemniaka zmielić albo przecisnąć przez praskę, dodać jajka i wyrabiając stopniowo dodawać mąkę. Ciasto ma być gęste, zwarte, ale plastyczne.

Odrywamy kawałki ciasta wielkości dużego orzecha włoskiego, rozpłaszczamy na dłoni, na środek kładziemy śliwkę i dokładnie zlepiamy brzegi formując okrągłe lub owalne knedelki. Gotowe knedle wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 5-10 min. od wypłynięcia – czas zależy od wielkości. Ugotowane knedle wyjmujemy łyżką cedzakową, osączamy, wykładamy na talerze.

Rozgrzewamy patelnię, wsypujemy bułkę tartą i rumienimy ją lekko, dodajemy masło a kiedy się roztopi mieszanką polewamy knedle. Posypujemy cukrem i cynamonem. Możemy, oczywiście, polać knedle śmietaną z cukrem, jeśli ktoś tak woli.

Składniki

  • 25 dkg białego twarogu1 duży, ugotowany ziemniak
  • 2 jajka
  • ok. 2 szkl. mąki pszennej (może trochę więcej - zależy od wilgotności sera)
  • ok. 0,5 kg małych śliwek, węgierek
  • łuskane orzechy laskowe, tyle sztuk ile śliwek
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 50 g masła
  • do posypania: cukier i cynamon mielony

Podobne przepisy do Knedelki z węgierkami i orzechami