Surówka z dyni

Reklama

Opis przygotowania

Dynię obieramy cienko ze skórki i usuwamy watowaty środek z pestkami. Ścieramy na dużych oczkach tarki jarzynowej razem z oskrobaną marchewką. Z jabłka usuwamy gniazdo nasienne a miąższ, razem ze skórką, kroimy w słupki. Natychmiast skrapiamy sokiem z cytryny żeby nie ściemniało i dodajemy do startych warzyw. Mieszamy, dodajemy olej i cukier, ponownie mieszamy. Na suchej patelni prażymy przez kilka chwil pestki dyni i sezam, a kiedy się lekko zrumienią, połowę dodajemy do surówki, mieszamy. Resztą ziaren posypujemy surówkę przed podaniem.

Składniki

  • kawałek dyni, ok. 25 dkg (najlepiej odmiany o ciemnopomarańczowym miąższu)1 marchewka
  • 1 jabłko o czerwonej skórce (dałam malinówkę)
  • 2 łyżki łuskanych pestek dyni
  • 1 łyżka ziarenek sezamu
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • sok z 1 dużej cytryny
  • 1/2 łyżki cukru

Podobne przepisy do Surówka z dyni